Is eco-food bullshit?
Is eco-food eerlijk, duurzaam, biologisch of volkomen zinloos? De sprekers op de vijfde editie van Futurefood, maandagmiddag 19 juni jl. in Koog aan de Zaan, konden er geen definitieve uitspraak over doen. Benno de Hertog: “Alleen economische drijfveren zijn niet voldoende. Het gaat om de menselijke maat.
Professor doctor ingenieur Martin van Ittersum, van de Universiteit in Wageningen, liet ondubbelzinnig zien dat verdere groei van het landbouwareaal zal moeten komen uit arme landen, waar biologisch werken geen prioriteit heeft. “De bevolkingsgroei is daar groot, de vleesconsumptie in groeiende economieën stijgt. We hebben meer eten nodig. Is het mogelijk om dat te verbouwen? Lastig, heel lastig.”
Hij ziet mogelijke oplossingen in het verbeteren van landbouwmethoden, waarbij het opbrengsthiaat tussen potentieel en actueel wordt verkleind. In Nederland is dat slechts 15 procent, maar in bijvoorbeeld Kenia is dat soms meer dan 70 procent. Kan dat biologisch? “Dat lijkt me geen slimme zet, omdat bij bio de opbrengst juist lager is.”
Professor van Ittersum toont aan de relatie tussen conflicten en de hoogte van voedselprijzen