Berichten van

Weg met zeurende klanten

Deze week is in de Marketing Tribune een artikel te lezen over Sprint Nextel, een wireless provider. Het bedrijf heeft 1.000 van zijn 53 miljoen klanten een brief gestuurd waarin het contract wordt opgezegd. Reden; deze klanten belden de helpdesk meer dan 25 keer per maand. In dit geval kun je bijna spreken van stalkende klanten. Wat vindt u van deze actie. Mag je bewust afscheid nemen van een groep klanten die zo’n groot beslag legt op je capaciteit?

Schijnservice

T-Mobile heeft tot vorige week een radiospot gedraaid met daarin de volgende boodschap:

“Als u een vraag heeft aan T-Mobile, hoeft u die vraag maar één keer te stellen”. De boodschap werd zogenaamd gebracht door respectievelijk de partner, de moeder en de kinderen van een medewerker van T-Mobile. De medewerker had het namelijk te druk met het beantwoorden van vragen, daarom werd de familie ingeschakeld om de spot in te spreken. Op zich best een leuk idee, maar wat vindt u nou van de boodschap?

 

MVO: Echt of slimme marketing?

Gisteren heb ik het MVO Congres Het Nieuwe Ondernemen in Nieuwegein bezocht. Uit de belangstelling voor het congres kun je concluderen dat MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) hot is in Nederland. En dat is goed.

 

Slechts een klein onderdeel van MVO draait om het milieu. En in een tijd waarin iedereen het milieu belangrijk vindt, maar niets aan comfort wil inboeten (de verkoop van SUV’s groeit nog steeds) is het knap dat MVO steeds meer ondernemers aanspreekt. Maar mijn vraag is of dit nu echt is of dat bedrijven dit gebruiken om klanten te werven. Dus: MVO, echt of goede marketing?

Vrouwen bloot; handel dood?

Als dit gezegde waar is, dan ligt de handel al een maand stil. Vandaag regent het weliswaar, maar het is een hele tijd prachtig weer geweest. En met het mooie weer breekt traditiegetrouw voor de detailhandel de “slechtere” periode aan. Behalve vader- en moederdag weinig omzetverhogende feestdagen en te mooi weer om “de stad” in te gaan. En wat moet je dan als je met je bedrijf de omzet overeind wilt houden? Juist: gekke dingen doen. En dat gebeurt al volop.

Aaajaaajippiejippieeeeeee

Gaat er bij iemand al een lampje branden bij dit reclamemuziekje? Het is namelijk het muziekje van de commercial van Hornbach, De doe-het-zelf stunter die sinds kort de Nederlandse markt bestormt.

Op zich mag ik de aanpak van Hornbach wel. Beetje guerrilla; gewoon doodleuk je reclamekar voor de deur zetten bij Praxis en Gamma. En ze zijn goedkoop, zonder twijfel.

 

Maar dat blijkt helaas ook uit de huidige commercial. Ik kan me geen bureau voorstellen dat dit soort onsamenhangende onzin verzint en kom tot de conclusie dat men dit zelf moet hebben bedacht. In de reclame boort een man tijdens een klus dwars door de hand van een andere man heen. En daarna gaan ze doodleuk door met klussen. Want “het enige dat bij een project telt, is het project”. Dat is de pay-off. Is er ook maar iemand die zich aangesproken voelt door zo’n reclame? Wilt u dan alstublieft reageren?

Kwik-Fit houdt van vrouwen

Op deze site bespreken en bekritiseren we vaak “korte termijn” acties; veelal prijsacties die slechts tijdelijk werken. Maar er zijn ook bedrijven met een visie; lange termijn beleid. Stel dat je garage zich vooral op mannen heeft gericht en dat je ook vrouwen als klant wilt. En stel dat vrouwen met hun auto het liefst naar een full-service garage gaan, omdat ze denken daar het best geholpen te worden. En stel nu, dat jouw bedrijf inmiddels ook een full-service garage is, maar dat vooral vrouwen blijken te denken dat je nog steeds alleen onderdelen van autoreparatie uitvoert. Hoe overtuig je vrouwen hier dan van? Je kunt in damesbladen gaan adverteren tot je erbij neervalt. Maar je kunt op een veel slimmere manier en tegen veel lagere kosten de aandacht van vrouwen trekken en ze over de vloer krijgen. Kwik-Fit: gefeliciteerd! Jullie hebben deze manier gevonden. Ik hoop dat deze actie veel succes gaat krijgen; het is jullie gegund!   

Albert en ik gaan scheiden

 Tussen Albert en mij was het ooit liefde op het eerste gezicht. Toen ik 17 jaar geleden op mezelf ging wonen, voelde ik me direct bij hem thuis. Nooit lege schappen, ruime openingstijden, geen vakkenvullers onder openingstijd en ik, als echte one-stop shopper, kon er niet alleen terecht voor mijn boodschappen, maar ook voor cosmetica én lichaams verzorgende artikelen. Maar er is een kink in de kabel gekomen. Albert  heeft zijn zinnen gezet op gezinnen. Ik merk een duidelijke verschuiving van aandacht. Waar shoppen bij Appie op zaterdag

vroeger een bron van vreugde was, heerlijk relaxed rondkijken en op 

mijn gemak shoppen, is het nu of ik een kinderdagverblijf binnenstap.

Nu weet ik zeker dat ik ouders tegen me in het harnas ga jagen, maar ik moet het toch even kwijt…..

 

Rotterdam heeft het!

Ik was een paar weken geleden in Rotterdam. En daar snapt men wat citymarketing inhoudt. Overal je stad onder de aandacht brengen is belangrijk, maar het gevoel wat je krijgt bij de stad is veel belangrijker. Het gevoel dat je welkom bent. Toegegeven; het was schitterend weer en dat helpt wel bij het gevoel van welkom zijn. Maar toch had Rotterdam meer in petto….

Heineken en etnomarketing

Tsja, ik zie dat India wel erg populair is op deze site, maar er is me tijdens mijn vakantie daar toch een aantal zaken opgevallen. Zo heeft tijdens mijn vakantie het bestuur van Wal-Mart een bezoekje gebracht aan India. Supermarkten kent men bijna niet in India, dus als pionier kan dit best interessant zijn. En 1 miljard consumenten erbij, wie droomt daar nou niet van? Zo moet ook Heineken hebben gedacht. Want op een paar binnenlandse vluchten van JetAir werd niet eerst water of sap uitgedeeld, nee, men begon meteen met blikjes Heineken. En die waren bij rij 5 al op. En om volledig te zijn: dat was om 10 uur ’s ochtends!

Gemiddeld scoren en toch elke dag een volle bak

Wat mij betreft een voorbeeld van een toptent: Van der Valk. Verguisd omdat er alleen maar oude mensen zouden komen eten en door het woord “vreetschuur???. Maar de toekan doet het goed en lijkt een beetje in te druisen tegen elke marketingwet, die zegt dat onderscheidend vermogen essentieel is. Onderscheidend, die formule van Van der Valk? Niet echt. En het product? Wel goed, maar niet onderscheidend. Laagste prijs? Nee. Geweldige promotie? Nee. Sterker nog, deze keten doet bijna niets aan promotie. Supervriendelijk personeel? Niet echt. Ook geen onvriendelijk personeel, maar gewoon normale, goede bediening. Dit bedrijf lijkt zo goed te scoren omdat het op alle p’s een voldoende scoort en omdat je altijd krijgt wat je verwacht.