24 uurs horeca? Van mij hoeft het niet!

Ik ben een echte nachtbraker! Het was half negen, vorige week zondagochtend wel te verstaan, toe we moe en voldaan uit de club rolden, na een geweldige after party. Volop zon, ruimschoots ochtend, de gebruikelijke mannen in de Warmoesstraat die hun ‘feestverruimende’ middelen aanprezen en de eerste Dam-tot-Damlopers die zich warm liepen. De hoogste tijd om naar bed te gaan.

Drie weken eerder stonden we zondagochtend in San Francisco voor een volle Public Works onze plaatjes te draaien. Een beetje verrast. In de toch liberale Verenigde Staten sluiten de clubs om 3 uur ’s nachts, en moet de bar al om 2 uur ’s nachts al stoppen met drank schenken. De feesten beginnen dus gewoon veel eerder en iedereen ligt op tijd in bed. Om 9 uur ’s avonds staat de vloer al helemaal vol. De gewone kroegen in San Francisco gaan zelfs om 1 uur dicht. En drinken op straat? Vergeet het maar! Roken in de kroeg? Niemand durft het...

Wij hebben het afgelopen jaar in Sydney, Madrid, Athene, Antwerpen, London, Keulen, Kopenhagen, Rome, Manchester en nog zo wat plaatsen gedraaid op de meest geweldige feesten.

In alle plaatsen waar we zijn geweest gingen de clubs op tijd dicht, of hadden strikte vergunningen voor after parties, er stonden steevast bewakers met drugshonden aan de deur en nergens mocht je buiten staan drinken, tenzij op afgebakende terrassen. In Sydney moeten alle terrassen zelfs al om 10 uur ’s avonds sluiten. Roken in de kroeg? Bijna nergens meer toegestaan.

In Amsterdam wordt veel geklaagd over de beperkte openingstijden, staand drinken op straat, het geluidsvolume en de zero-tolerance tegenover drugs. De Amsterdamse Nachtmonitor van nachtburgemeester geeft aan dat driekwart van de feestbeesten ruimere openingstijden wil.

D66 en de Partij voor de Dieren in Amsterdam presenteerden onlangs een manifest met voorstellen om het nachtleven te bevorderen. Zo willen zij dat bijvoorbeeld cafés en clubs in de hele stad 24 uur open mogen zijn. Nu mag dat op een beperkt aantal locaties buiten de traditionele uitgaansgebieden om overlast voor Amsterdammers te beperken.

Van mij mogen ze dat bij D66 en de Partij voor de Dieren allemaal best. Maar, wat is de Amsterdamse ‘benchmark’? Langs welke lat wil Amsterdam zich laten meten? Ik reis dus de hele wereld rond en verbaas me over de stellingname dat die 24-uurs-horeca een enig en uniek verkooppunt van Amsterdam zou zijn. Ik vind die 24 uurs horeca, met een enkele uitzondering zoals tijdens Mardi Gras en Gay Pride, nergens. Gaat de Amsterdamse horeca dat straks allemaal wel terug verdienen?

Moet je niet veel eerder zorgen voor een kwalitatief goed en inspirerend aanbod in het nachtleven. Het uitgaand publiek geeft het Amsterdamse nachtleven nu nog een 6,6. Dat is magertjes.

Ik neem de beleidsmakers graag ook mee naar de Bubble Lounge in San Francisco, de Rockpool in Sydney of Club Hotellet in Stockholm. Daar weten ze wat een avond klanten verwennen is.

Daarvoor heb je echt geen horeca nodig die 24 uur per dag open is.

Walther Ploos van Amstel.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Chris Steijger
Lid sinds 2019
Hallo Walther Ploos van Amstel,

De kop van het artikel dekt niet de lading.
HORECA, deze letters staan voor Hotel, Restaurant en Cafe.
Door u wordt hierdoor gesuggereerd dat Hotels geen 24 uur functie zouden hebben. Foutje !!

U kunt zich inderdaad beter beperken tot de traditionele Kroeg, volgens mij bent u
daar zelfs een notoire bezoeker van.

Zomaar een opmerking van een feestganger maar wel op zijn tijd.

Chris JC. Steijger