Eindelijk een ziekenhuis waar je geen nummer bent: OLVG

In de media wordt er ruim gecommuniceerd over de zorg en met name over ziekenhuizen. Vaak is het niet al te zonnig nieuws. In de kranten lees je over misstanden bij fusies van ziekenhuizen, graaiende specialisten, oplopende tekorten en falende management teams. Goed nieuws bereikt zelden de media. En daar wil ik verandering in brengen. Ik heb de afgelopen tijd een zeer goede ervaring opgedaan in een Amsterdams ziekenhuis. Een beleving van gastvrijheid, vakmanschap, zorg en dienstverlening.

Ik was een van de gelukkige die nooit in een ziekenhuis kwam en geen medicatie innam. Jammer genoeg is daar een kentering in gekomen. Pure pech. Op een moment dat je zorg nodig hebt, ga je nadenken over het feit waar en door wie je verzorgd wenst te worden. En zover ik weet zijn er geen onafhankelijke bronnen waar je terecht kunt met die vraag. Dus met was zoeken en surfen kwam ik uit bij het OLVG.

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) is het enige, grote algemene ziekenhuis in Amsterdam dat letterlijk en figuurlijk midden in het hectische hoofdstedelijke leven staat in Amsterdam-Oost. Het ziekenhuis koppelt topklinische patiëntenzorg aan een grote mate van gastvrijheid. En dat merk je.

Mijn ervaringen met dit ziekenhuis heb ik even op een rijtje gezet. Wat mij vanaf het eerste moment opviel in dit gasthuis: de vriendelijkheid van het personeel van de het bovengenoemde ziekenhuis. Stuk voor stuk zijn ze aardig en zorgzaam. Van baliemedewerkster tot arts.
Laat ik een voorbeeld geven: als je een afspraak hebt in de polikliniek van dit ziekenhuis mag je gratis koffie en thee pakken. Ik heb meegemaakt date er en team langskwam om de bezoekers te trakteren op soep. De beschikbare tijdschriften zijn actueel en ogen als nieuw. Het ziekenhuis is fris ingericht qua kleurig schilderwerk en goed onderhouden.

Rode jasjes
Toen ik – noodgedwongen – op de spoedeisende hulp kwam op advies van een specialist van het OLVG, kenden ze me naam al toen ik bij de intakebalie kwam. Een verpleegkundige – gekleed in fraai rood verpleegkostuum – kalmeerde me snel, maakte snel een analyse en bracht md naar een spoedeisende afdeling. Daar stond een team klaar met specialisten Ze legden alles goed uit, informeerde me naar mijn status. Bij de overdracht van het team – het was rond 18.00 uur – viel het me op hoeveel de medewerkers van elkaar wisten en elkaar het werkleven gemakkelijk maakten. Dit kwam natuurlijk ten goede aan de patiënt: ik. De dienstdoende arts nam ook alle tijd om me gerust te stellen. Ze vertelde me hoe verder, schreef de recepten voor, zorgde voor opvang na het weekend en maakte ondertussen ook nog een luchtig grapje. Onlangs de ernst van de zaak voelde ik me in veilige handen en was er aandacht voor me. Erg belangrijk als je kwetsbaar en op zo’n moment afhankelijk bent.

welkom_in_het_onze_lieve_vrouwe_gasthuis

 

 

Alles komt goed
Gemak dient de mens. De interne OLVG-apotheek draait al een tierelier. Ik werd er snel en adequaat geholpen. Zonder gedoe.
Op weg naar de uitgang van het ziekenhuis kwam ik een specialist tegen die mij drie weken geleden – voor het eerst – had geholpen. De man had mij tijdens het onderhoud hoogstens 15 minuten gezien. Hij herkende me en vroeg hoe het met me was. Prettig verbaasd dat hij me nog herkende vertelde ik kort mijn verhaal. “Alles komt goed”, zei hij en liep vrolijk het weekend in. Ik liep het OLVG uit en dacht: “Wat is het toch fijn als je goed geholpen wordt.”

 

PS Er zijn maar liefst 48 vergelijkingssites. Nederland beschikt nog niet over een centraal informatiepunt waar meteen duidelijk is welk arts in welk ziekenhuis de beste keuze is voor een bepaalde ingreep.”
Via internet kunnen mensen een boel informatie bij elkaar krijgen, maar schep maar eens orde in de warboel aan informatie. En hoe betrouwbaar zijn al die gegevens?

Zou het niet een geweldig idee zijn als er een onafhankelijke website zou komen waar je als (toekomstig) patiënt kunt kijken welke arts, specialist het beste is in een bepaald ziektebeeld.

Hier vind je wat handige tips: http://www.rtlnieuws.nl/editienl/hoe-kies-je-een-goed-ziekenhuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *