GASTVRIJHEID LEREN?

Ze moet het nog leren…. Het waren de woorden van de begeleider van een pupil van het leer- en werkhotel De Rooi Pannen in Tilburg, waar ik als gast van de Universiteit één hele nacht heb geslapen.
Die begeleider was na veel 5-en en 6-en, en na 20 minuten stuntelen, bereid een pupil te hulp te schieten, die niet wist hoe ze een betaling met credit card moest afhandelen. En ik moest maar even geduld hebben, want ‘ze moest het nog leren’.

Het begon al helemaal verkeerd. Bij aankomst, de vorige avond om 20.30 uur, kreeg ik al helemaal niet dat ‘Welcome’-gevoel… een lange reis achter de rug, moe en een beetje hongerig, een volle parkeerplaats, maar wel gereserveerde plaatsen voor de deur voor de Raad van Bestuur van het leer- en werkhotel. En wat was ik toe aan een hapje eten en een borrel. Maar dat kon niet. Je moest minimaal 3 maanden vooruit reserveren! Vijf volle zalen eters en waarschijnlijk vele koks in de leer- en werkkeukens. Maar, een drankje, een tosti of een klassieke bitterbal was duidelijk teveel gevraagd (maar er was wel een snackbar in de buurt volgens het lieve meisje…). En daarmee verliet ik voor de eerste, en allerlaatste, keer het Tilburgse leer- en werkhotel, waar ze gastvrijheid zouden moeten leren. Mijn hoofd vol puzzels...

De pupillen werden beschermd tegen deze boze klant. Vast en zeker was ik een lastige klant…. Dat zei ze gelukkig waar ik zelf bij was; u weet toch dat u hier niet op gastvrijheid mag rekenen? Dat past niet in ons concept!
Hoezo niet!? Waar leren ze die gastvrijheid dan echt? Van die bedrijf-sponsoren die avond-aan-avond de restaurants vullen voor het 11-euro-50 menu Of leren ze meer van een echte ‘frequent traveller’, die moe en verreist echt toe is aan gastvrijheid. Die klant die niet begrijpend, en een beetje boos, reageert als hij alleen maar hoort over de onmogelijkheden en niet over de mogelijkheden. Die klant waar het echt om draait, die dus echt je salaris betaalt en die jou echt wat kan, en jou ook wil, leren.

Waar leer je nu echt van? Je leert toch 100 keer meer van fouten, van oprechte kritiek, een lastige klant, dan van alles dat goed gaat. Echt leren mocht ze dus niet (of zou haar begeleider misschien zelf bang zijn om te leren?). En als ze niet mogen leren, dan worden het nooit die succesvolle gastheren en –vrouwen die Nederland nodig heeft.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

VERBODEN TE LEREN!
[...] card moest afhandelen. En ik moest maar even geduld hebben, want ‘ze moest het nog leren’. Lees verder op www.gekopklanten.nl. /* */ /* [...]
Walther Ploos van Amstel » Blog Archive » VERBODEN TE LEREN!
[...] Ze moet het nog leren…. Het waren de woorden van de begeleider van een pupil van het leer- en werkhotel De Rooi Pannen in Tilburg, waar ik als gast van de Universiteit één hele nacht heb geslapen. Die begeleider was na veel 5-en en 6-en, en na 20 minuten stuntelen, bereid een pupil te hulp te schieten, die niet wist hoe ze een betaling met credit card moest afhandelen. En ik moest maar even geduld hebben, want ‘ze moest het nog leren’. Lees verder op www.gekopklanten.nl. [...]
Wilbrand Kuijt
Een mooi voorbeeld van dat gastvrijheid geen ding is, maar iets wat in je bloed zit. Een oprechte horecacaffer zou dit nooit laten gebeuren. De vaardigheden zijn natuurlijk ook noodzakelijk, maar de echte dienstverlener heeft regels als hulpmiddel en niet als dekmantel.
Fons Bitter
Lid sinds 2008
Het kost <strong>niets</strong> meer om goede service te verlenen dan slechte!

Goede service is namelijk z&eacute;&eacute;r eenvoudig te herkennen.
Dat zie je&nbsp;direct; <em><strong><a href="http://www.consulate.nl" rel="nofollow">... aan de glimlach van een tevreden gast!
</a></strong></em>
Fons Bitter
Consul in Gastgedrevenheid
<a href="http://www.consulate.nl/" rel="nofollow">www.consulate.nl</a>
Richard den Dulk
Zo zie je maar: communiceren is voor sommigen niet zo makkelijk. Het lijkt zo onderhand het bekende verhaaltje te worden in dit land. Een klant lijkt een last te zijn. Er valt nog heel veel te trainen!