Keuringsdienst van waarde: ijzersterk!

Op het jaarlijkse Food Film Festival in New York werd onlangs het

televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde van de RVU bekroond met de hoofdprijs in de categorie korte film. Het programma kreeg de Silver Spoon, oftewel een Zilveren Lepel, een beeldje, voor de geweldige aflevering over het pellen van mandarijntjes in blik. Een half miljoen mensen keken naar het gedraaikont van de leveranciers van de partjes. Een heerlijke aflevering.

Ik ben een geweldige fan van de KVW. Bospaddenstoelensoep met nog geen hele paddenstoel erin. En bosvruchten komen helemaal niet uit een bos. Slakkegel? Blijkt dierenmishandeling te zijn. Scampi’s, gamba’s en jumbogarnalen? Allemaal uit dezelfde kweekvijver. Zeezout? Alle zout is zeezout… Geweldige afleveringen! Zij zijn echt gek-op-klanten bij de KVW. En hoe triest zijn vaak de reacties van de industrie.

Programmamaker Teun van de Keuken en zijn team lieten vorige week zien dat er echte ijzer in Kellog’s cornflakes zit. Fok.nl schreef: “Popeye heeft ons allemaal geleerd dat je van ijzer eten sterk wordt. Maar we gaan natuurlijk geen spijkers eten. IJzer is er ook in diverse voedingsmiddelen als mineraal, in spinazie bijvoorbeeld. Omdat ijzer zo gezond zou zijn, wordt het echter ook toegevoegd aan producten die dit van nature niet bevatten. Kellogg\’s doet dit bijvoorbeeld ook in de cornflakes. Het ijzer dat Kellogg\’s toevoegt in de cornflakes blijkt echter niet het gezonde mineraal te zijn, maar gemalen spijkers. Of in ieder geval: metallisch ijzer. Zelfs een professor van de Wageningse universiteit stond versteld van de ontdekkingen”.

In de aflevering is te zien dat een cornflake aangetrokken wordt door een magneet. Een amusant proefje voor je kinderen thuis. Om te bewijzen dat er ijzervijlsel in de cornflakes zit, maalden ze een handje cornflakes fijn in water. Dit alles onder het toeziend oog van de professor. Een magneet werd in een plastic zakje gedaan en in het papje gesopt. Toen vervolgens de magneet uit het zakje gehaald werd, bleek er echt ijzervijlsel achter te blijven. En niet zo’n beetje ook. Directeur Research van Corus bevestigde dat het echt om ijzer ging. Beetje eng allemaal, dat geknoei met eten… maar, vooral heel amusant. We lagen opnieuw in een deuk!

En zoals het hoort vroeg het programma cornflakes bakker Kellogg’s om commentaar. Dat weigerden ze. Het zou om een bedrijfsgeheim gaan. De consument mag het dus niet weten. Maar, zoals altijd vroeg KVW door! Een klantenservicemedewerker van Kellog’s biechtte het op. Het gaat inderdaad om ijzervijlsel.
Aan het einde van de aflevering zegt een medewerker van de officiële Voedsel en Warenautoriteit (VWA) zelfs dat dit niet mag. Foei! In Denemarken zouden de Kellog\’s-producten al uit de handel zijn genomen. Wij hebben meteen zaterdag in de winkels gekeken of de infame cornflakes uit de schappen zijn gehaald. Neen…

En dan vanochtend staat prominent in alle kranten de advertentie van Kellogg’s waarin humor van stal wordt gehaald met als boodschap: ‘een ijzersterk verhaal’. De VWA heeft officieel laten weten dat de indruk die het tv-programma wekt dat er gemalen spijkers in de cornflakes zitten ‘flauwekul’ is. Beetje flauw… Had dan gewoon meegewerkt aan het programma en respect gehad voor deze terechte vraag van een klant. Je hebt toch niets te verbergen? Iedereen die even de moeite neemt om het programma af te kijken, zal vinden dat er sprake is van integere onderzoeksjournalistiek. Petje af voor het KVW-team.

Ik ben en blijf een grote fan van de Keuringsdienst van Waarde! Jullie zijn mijn helden. Zo wil ik wel eens weten waarom de kwaliteit van bier achteruit gaat, of er ook diervriendelijke foie-gras bestaat en wat het verschil is in carbon-footprint tussen een kurk en een draaidop op de wijn. Kom maar op!

Walther Ploos van Amstel.

p.s. de aflevering over ‘ijzer’ staat nog op http://sites.rvu.nl/page/856

3 thoughts on “Keuringsdienst van waarde: ijzersterk!”

Robert Kranenborg 12 jaar ago

Hi Walter, mooi dat je hier aandacht aan besteed. Mee eens. In antwoord op een van je vragen aan KVW, alvast een linkje.

http://www.youtube.com/watch?v=gvrgD0mAFoU&hl=nl

Walther 12 jaar ago

De ijzersoap houdt aan….
http://www.marketingtribune.nl/nieuws/ijzersoap-houdt-aan-kelloggs-zwijgt
De geleerden in de Keuringsdienst van Waarde gisteravond waren het in elk geval over een ding eens. Het menselijk lichaam neemt nauwlijks iets op van toegevoegd ijzer als in Kellogg’s. Waarom het bedrijf er stug prat op blijft gaan dat er ijzer in hun ontbijtgranen zit en het groot op de verpakking zet, blijft gissen.  Kennelijk werkt het (nog) verkoopbevorderend. Kellogg’s hield de lippen op elkaar en wilde niet reageren in de uitzending. ‘Alles wat we zeggen wordt toch uit zijn verband getrokken,’ was de gegeven reden. Een gemiste kans.

Fair Trade: niet echt transparant? 11 jaar ago

[…] ben een fan van de KVW. Bospaddenstoelensoep met nog geen hele paddenstoel erin. En bosvruchten komen helemaal niet uit […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *