Gemeente Zaanstad dreigt politiestaat te worden

Onlangs ontving ik van de dienst Middelen, afdeling Inkoop en Financiën van de gemeente Zaanstad een hele enge brief. Ik werd, als ondernemer, ernstig beschuldigd van het onjuist vervoeren en storten van bedrijfsafval. Wat was het geval? In de akelige brief van de gemeente Zaanstad las ik dat in de Reijgerstraat in Zaandam op de openbare weg twee enveloppen waren aangetroffen met onze bedrijfsnaam ‘Kroon op het Werk’ erop. Gelet op deze ernstige overtreding moet ik een boete betalen van euro 127,00 Het bewijsmateriaal: twee kopieën van de enveloppen met onze bedrijfsnaam erop waren bij de dreigbrief met boeteclausule bijgesloten. Mijn mond viel open van verbazing.Na mijn verbazing moest ik ook nog hard lachen om de inhoud van de vermanende brief. Een stukje uit de brief:

 ‘Voorts is een ieder die handelingen met betrekking tot afvalstoffen verricht of nalaat en die weet of redelijkswijs had kunnen weten dat daardoor nadelige gevolgen voor het mileu ontstaan of kunnen ontstaan, op grond van artikel 10.1……bla bla bla’

Let op het gaat om twee stukjes papier die per ongeluk op straat zijn gekomen!

Op appel !

Even voor jouw beeld. Ik ben als ondernemer enorm betrokken met het onderwerp duurzaam ondernemen. Wij scheiden ons afval. Papier wordt opgespaard en vindt zijn gescheiden weg. Ook toner cartridges worden gerecycled, we hebben spaarlampen en LED lampen in het hele kantoor, energiezuinige apparatuur van koelkast tot printers. Zo groen als wat. Ik werd dan ook met die wetenschap erg naar van de brief van de gemeente Zaanstad. Verdrietig zelfs.

Hoe kwam het afval van ons op straat?Ik heb mijn medewerkers gevraagd wie er per ongeluk of met opzet ons papier op straat had gedeponeerd? En dan moet je weten dat de plaats van het delict ongeveer vijf kilometer van ons bedrijfspand is verwijderd. Enfin, schoorvoetend gaf een medewerkster – die tijdelijk in Zaanstad woont – toe dat ze de ‘crimineel’ was. Ze had wat werk mee naar huis genomen. Voor haar appartement heeft een harde windvlaag ons papierwerk uit haar open tas geblazen. Ze had er spijt van dat het zo was gelopen.

 

Hoe nu verder?

Goed, je begrijpt dat ik verbouwereerd blijf maar dat ik die honderdzevenentwintig euro zal betalen. Het ambtenarenbolwerk van Zaanstad is tot de tanden gewapend en ik ga voor dit bedrag geen maagzweer oplopen. Toch blijft er iets in mij knagen. Sta ik nu op een criminele lijst van ondernemers die het slecht met het milieu voor heeft? Hoe hoog wordt de volgende boete als er ooit nog per ongeluk een papiertje wegwaait?

Ik vind de ambtenaren van de gemeente Zaanstad die verantwoordelijk zijn voor dit soort brieven en boetes ronduit zielig. Hoop dat deze lieden snel worden wegbezuinigd. En als de gemeente Zaanstad in geldproblemen zit, laat ze dan niet op deze wijze geld bij elkaar sprokkelen.

 PS: Wellicht is het goed als de gemeente Zaanstad en haar ambtenarenkorps een bedrijf eerst waarschuwt of verhaal gaat halen alvorens men gaat beboeten.

4 thoughts on “Gemeente Zaanstad dreigt politiestaat te worden”

Marijke 11 jaar ago

En wat als je klanten per ongeluk je enveloppe of briefpapier op straat laten slingeren? Het is dat ook ik vind dat je niet bewust afval op straat moet gooien anders was ik toch wel heel benieuwd wat er zou gebeuren als inwoners van de Zaanstad “per ongeluk” enveloppe van de gemeente op straat laten slingeren…
Kortom, dit gaat natuurlijk veel te ver!

Ron 11 jaar ago

Mijn mond heb ik met mijn hand dicht gedaan.
Allemachtig!!!! Ik heb er ff geen woorden voor.

Gerrit Somass 11 jaar ago

Ik weet nog dat ik je voor de eerste keer in die rooie broek zag lopen “die neemt het niet zo nauw met het bedrijfs afval”en heb toen meteen de gemeente getipt en ga straks mijn beloning ophalen…… ongeveer de helft van 127 euro en wat je vraag betreft ik ga mijn best doen groet Gerrit

Dominic 11 jaar ago

Ha Elisabet en greetjeIk heb net julile website bekeken,wat ziet dat er goed uit zeg!!!!!!Mijn nieuwsgierigheid is gewekt,en ik kom vast en zeker eens een kijkje bijjulile nemen.Maar nu weet je niet wie ik ben ..Ik was die vrouw die gistermiddag bij de Kampseplas in Haps was,en die even met je gepraat had.En ik vroeg of je bij de boswachterij werkte!!! Later zei jij waar je woonde. Ik wens je verder veel succes met je werk en studie.Dat moet lukken met zo’n locatie en prachtige boerderij. groet Marijke uit Groesbeek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *