Is de media een aanjager van de euro-, bankencrisis?

Beste lezers... ik moet even iets met jullie delen. Ik word namelijk stapelgek van de media die bezig zijn met een bombardement van negatieve berichtgeving over de economie, de euro, de banken, banen en ga zo maar door. En zult u denken, dan lees je toch geen krant, luister je geen radio, zet je de televisie uit en sluit je je ogen. Op mijn beurt zeg ik dan: u heeft helemaal gelijk. Want je moet bijna als een blinde, stokdove man door het leven gaan willen die negatieve prikkels niet tot je doordringen.

Waarom schept de media er zoveel genoegen in?
De Telegraaf is meesterbanketbakker om met CHOCOLADELETTER koppen te werken op de voorpagina, als het gaat om de crisis. Maar eerlijk is eerlijk... er is geen krant te vinden, die niet meedoet aan deze bangmakerij. Laatst vroeg mijn dochter: "Pap, wat gebeurt er als Griekenland failliet gaat?" en ik antwoordde: "Er gebeurt dan helemaal niets. Mensen blijven gewoon ademen, gaan niet dood en de mens vindt altijd wel weer een oplossing. Ook de Griekse goochelaars."

Waar is de crisis in Nederland?
Goed de media schreeuwen moord en brand over de crisis maar ondertussen zie ik alleen maar consumenten die kopen. Laat ik een voorbeeld geven. Ik was afgelopen vrijdag op de Margriet Winter Fair in de Jaarbeurs in Utrecht. De aanwezige dames gingen op de vuist om voordeeltjes te bemachtigen, onnodige spullen te kopen, tassen en jassen vol te proppen met – tja, eigenlijk niets. Toen ik buiten kwam liep ik over het parkeerterrein en het viel me op hoeveel auto's met recente nummerplaten er stonden. Prachtige karretjes mooi in de lak en hagelnieuw. Op weg naar huis stond ik in de file om te kunnen pompen en bij de afhaal Thai in Landsmeer zag het ook zwart van de mensen. Hoezo crisis... ik zie niets.

Uitdaging voor de media
Zou het niet geweldig zijn als de media met elkaar afspreken dat ze een dag niet-negatief communiceren. Een dag even niet. Maar dan wel collectief met elkaar afspreken want er hoeft maar een site, radiozender te zijn die zwart gaat communiceren en de magie is weg. En wij consumenten lullen dan ook even een dag niet over de hypotheekrente, de stijgende prijzen... wij ook niet. Het zou geweldig zijn. En TROS Radar en VARA Kassa vertellen allemaal leuke verhalen over producten en diensten die de moeite waard zijn.

Nog niet happy?
Ik heb een leuke tip voor u... als u elke dag happy de dag wenst te beginnen dan moet u uw website opstarten met www.happynews.nl Wedden dat uw dag een dag zonniger start?

Don't worry, be happy...

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

theo van duijvebode
Ha hoor vanavond bij PAUW EN WITTEMAN...gaat het over de crisis. Een financ. specialist komt ons vertellen dat het allemaal nog somber is dan gisteren. Amerikaanse groei loopt terug, rente voor Belgie loopt op, AEX daalt voor de 5 dag op rij.....en de zon gaat morgen weer op.
Anke
Goed artikel, interessante punten! Soms heb ik ook de neiging om het nieuws gewoon niet te volgen, letterlijk stemmingmakerij. Ik volg ook al een tijdje happy news en wat me opvalt is dat zij nog steeds wel over de crisis berichten, maar dan vanuit een oogpunt met mogelijkheden.
Als het financiële systeem zou imploderen zou de zon inderdaad nog steeds opkomen en we zouden ook gewoon blijven ademen, we zouden alleen geen onzinnigheden meer kunnen kopen.
Paul van Bree
Informeren over de crisis is niet erg mits het zinvol is. Alle media die over de crisis berichten hebben geen verstand van zaken, weten niet waar ze het over hebben en laten "deskundigen" aan het woord die ook geen oplossing hebben. Wat een verspilling van energie. Ook mijn ervaring is dat de wegen vol staan met gloednieuwe auto's, dat we dit jaar meer naar het buitenland gegaan zijn dan vorig jaar. Ik denk niet dat wij elkaar de put in praten omdat er nog wenig merkbaar is, ik denk dat het eerder de wens van de media is. Anderzijds werkt het ook in de Belgische media wordt amper bericht over bijv. de crisis en kabinetsformatie maar in dat land hebben ze er wel degelijk mee te maken.
ad van poppel
Sterker nog, het is ook hier weer een immoreel gedrag van de media om dat zij als geen ander weten wat de effecten hiervan zijn op het gedrag van mensen. Die worden bang, houden de hand op de knip en de neerwaartse spiraal wordt verder versterkt.
Onvoorstelbaar vind ik het dat er zoveel zogenaamde deskundigen zijn die zich hiervoor lenen. Maar je moet natuurlijk iets als je voor de streling je ego zo nodig op TV moet verschijnen.
Kitty Arends
Lid sinds 2019
Het is natuurlijk allemaal begonnen met het scheppen van geld. Banken die ongelimiteerd maar geld uitleenden en uitleenden. En de banken zelf leenden het weer van andere banken. Omdat ze er goed geld mee konden verdienen.
Tot ze het geld een keer terug wilden, maar de mensen die het geleend hadden, konden dat geld helemaal niet terugbetalen.
Het rijke westen was dus eigenlijk helemaal niet zo rijk. Die ballon is uit elkaar gespat en veel banken gingen eraan ten onder.
Het 'geld' verdween als sneeuw onder de zon.
Nu worden de banken wat strenger, onder de druk van de overheid. En de overheid houdt ons voor dat het allemaal nog veel erger kan worden. En de media.
Dus gaan de mensen, die nog gewoon net zoveel verdienen als eerst, dat geld niet meer uitgeven maar sparen. Want er komen slechte tijden. Maar die slechte tijden komen omdat mensen het geld niet meer uitgeven, maar sparen. Zo bijt de hond in zijn eigen staart. Maar niemand wil dat geloven natuurlijk!
Over de crisis schrijven, als je het goed schrijft wordt het vanzelf waar.
En de overheid die streng bezuinigt, is verbaasd dat die bezuinigingen niet helpen, maar dat ze als gevolg daarvan nog meer moeten bezuinigen.... Gek hè? 95% van de overheidsuitgaven in eigen land komt na verloop van tijd weer terug als belasting ...
G.H. Bosch
Lid sinds 2019
Beste Robert,

Ik word helemaal blij van je column, alsof het uit mijn eigen pen is gevloeid. Alsof geld nog het enige is op aarde dat ons triggert om blij van te worden en geen zorgen te hebben. Hoe anders gaat dat in de rest van onze mooie wereld, waar mensen moeten knokken voor een handje vol rijst en dat al glimlachend ondergaan. Als je de media volgt is het als in de jaren tachtig, angst overheerst. Ik zeg doen, doe iets aan alles wat je als probleem ondervindt en je ondervindt geen problemen meer. Daar zou de media nog iets van kunnen leren.
R.W. van Est
Lid sinds 2008
Beste Gerdien,
Als blogger ben ik blij met reacties en vind het zalig om te lezen dat mijn visie goed valt. Dus dank je voor het compliment en wij gaan door voor een betere positieve wereld.
Dennis
Hoi ik ben Dennis, ik heb mn twijfels over deze hele crisis. ik begrijp helemaal niets van de beurzen, maar als ik rtlz kijk dan zie ik 7 van de 10 keer dat ik kijk alleen maar stijgende cijfers. Hoe kan dat? Betekend dat dan dat er mensen zijn die verdienen aan de crisis, of is deze crisis nep. Ik weet wel dat wij maar achteruit hollen, en dat de grote bedrijven en banken vooruit schieten.