American Express; neem altijd een andere creditkaart mee!

De American Express kaart, ook wel AMEX card genoemd, positioneert zich als een luxe creditkaart kaart met veel extra’s en wereld dekking. De dekking verschilt per regio, maar in relatie tot VISA of Mastercard is deze ronduit slecht. Wat doet AMEX er aan of stevent het af op; NOMEX (geen relatie met Mexicanen).

Het is de meeste AMEX gebruikers al vaker overkomen. U hebt goed getafeld in zo’n trendy restaurant. De serveerster met Paardenstaartje huppelt met de rekening naar uw tafel. Bij het aannemen en bekijken van uw creditcard, verheft ze haar stem zodat iedereen het kan horen; ‘wij accepteren geen AMEX, wat denkt u wel niet’. Met het schaamrood op de kaken, diep in de zetel gedoken, wordt er snel een ander kaartje getrokken. De huppel is verdwenen en met de laarsjes aan wordt een soldatenmars ingezet om met deze AMEX klant zo snel mogelijk af te rekenen.

Ook de kleine zelfstandige ondernemer die aan zijn toonbank hangt en fijntjes uitlegt dat zijn boordnodige winst, om zijn kinderen te kunnen laten studeren, verdampt als hij uw AMEX aanneemt, helpt ook niet in de shopping beleving.

AMEX is, naast dat u hem bijna nergens kunt gebruiken in relatie tot andere creditkaarten, ook nog eens bijzonder kostbaar. Maar dan spaart u wel KLM punten! Om de kosten van de instapkaart terug te verdienen, dient u al voor ruim 10.000 euro te spenderen. De andere diensten die AMEX aanbiedt, hebben andere kaartaanbieders ook, zoals bijvoorbeeld een verzekering.

Wat doet AMEX nu aan deze problematiek?

Ongetwijfeld zal het sales team, meer retailers, vragen om aansluiting op het netwerk. Dat met de grote merken zoals Bijenkorf en V&D e.d. makkelijker is dan bij de kleine boetieks. Maar de reputatie van kostbare omzet percentages aan AMEX fees, schrikt retailers af. Dan maar niet die blauwe stikker op de deur en vermelding in de AMEX brochure.

Nu heeft American Express een nieuwe campagne; ‘alles wat u nodig heeft binnen handbereik’. Een grote ansicht kaart met aan de voorzijde een TeleAtlas kaartje met bedrijven die AMEX accepteren. Vanuit het adres van ondergetekende zijn er 10 zaken op een radius van 6 kilometer (midden in Amsterdam)! Merken zoals; C&A, Douglas, Etos, Zara etc.

FOUT; weer wordt ik geconfronteerd met de kaart met handicap; de AMEX. Ik was bijna vergeten hoe onhandig deze kaart was, maar dankzij de direct mail, staat het blauwe logo weer fel op de radar van merken die niets toevoegen!

Door Christian ter Maat; Directeur Carevolution; organisatie & managementadvies. Strategie, fusies & overnames en veranderadviseur. Recente adviesopdrachten; in de vrijetijds-, zorg-, retail-, vergrijzings- en onroerend goed sector.


© Copyright 2009 Carevolution

4 thoughts on “American Express; neem altijd een andere creditkaart mee!”

Peter 14 jaar ago

Ook ik kreeg zo’n kaart en ook mij viel het op dat er betrekkelijk weinig namen op stonden en dat het alleen ketens waren waar ik sowieso nooit een stap binnen zet. Maaaaaar, zo vermeld de kaart met grote trots, je kunt nu ook je Euroknallers van McDonalds afrekenen met AMEX.  Volgens het artikel moet ik tenminste 10.000 per jaar spenderen. Tja, dan ga ik nu eindelijk begrijpen waarom de kaart “American” heet, na lang gebruik gaat het baasje automatisch op een American lijken..

Hans Meinema 14 jaar ago

Begin jaren negentig had ik via mijn toenmalige werkgever een AMEX kaart. Ik kan me overigens niet herinneren dat ik er in die tijd nergens mee kon betalen. Wel weet ik nog dat ik in Londen was en dat mijn AMEX-kaart, inclusief portefeuille, werd gerold. Dat was laat in de avond. De volgende morgen om 08.00 uur had ik een tijdelijke AMEX-kaart. Dus voor mij is American Express zeker niet alleen maar negatief.

Erik 12 jaar ago

Het is zeker geen slechte kaart maar wel een apart verhaal, als je kijkt waar je bijvoorbeeld allemaal kan betalen. Maar de service zoals Hans verteld is zeker uiterst geweldig geregeld! Nou mag dat ook wel voor zo’n prijs.. maar wel een erg mooie kaart!

Ramon 12 jaar ago

Ik heb sinds 2009 een kaart van Amex in gebruik en ik moet zeggen dat waar ik ook kom ik 9 van de 10 keer gewoon met mijn Amex kan betalen. En als het niet met mijn Amex kan dan pak ik een andere kaart. Geen probleem!

Als ik mensen vraag waar ze met de kaart zouden WILLEN betalen (omdat ze dus zo negatief zijn over acceptatie) kunnen ze geen enkele winkel of keten opnoemen. Alsof je de kaart uberhaupt zou willen gebruiken bij de Kruidvat o.i.d.
Zelfs op mijn verre reizen naar bijvoorbeeld Indonesie geen acceptatie problemen ervaren. De service is top als je ze nodig hebt, je wordt nog aangesproken met u en je achternaam als je het callcenter belt.

Kunnen een hoop andere bedrijven nog wat van leren!

Het enige ding wat mij opvalt is dat je als je meedoet met het Membership rewards programma en je wilt wat bestellen je minimaal 30.000 punten nodig hebt voor iets wat de moeite waard is = dus 30.000 euro uitgeven met de kaart.

Nee, voor mij geen reden om de Amex kaart links te laten liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *