Is de Air Miles-gekte voorbij?

De Nederlandse Air Miles organisatie is in 1994 opgericht door onder andere Albert Heijn, Shell en V&D. Kun jij het begin nog herinneren? Het doel van Air Miles was het bevorderen van klantentrouw bij de deelnemende bedrijven door de ontwikkeling en het beheer van een langlopend spaarprogramma. Maar wat was het doel van de consument? Sparen? Maar waarvoor? In het begin waren de vliegreisjes populair met Airmiles punten, maar al snel bleek dat de consument de punten niet uitgaf. Er ontstond een reservoir van rentepunten. De Air Miles organisatie deed er alles aan om de consument te bewegen om punten uit te geven.

Als ik zo terug kijk, lijkt dit op het Postbank Rentepunten drama, maar dan in een afgezwakte vorm. Maar zeg eens eerlijk wat doe jij met die Air Miles punten?

Marketingrevolutie?
Air Miles heeft een ware marketingrevolutie teweeggebracht in Nederland door het oude begrip “spaarprogramma” om te bouwen tot een volledig elektronisch Coalition Database Marketing concept (aldus de website van airmiles).

Wat doe jij met je Air Miles?
Inmiddels spaart ruim 46% van de Nederlandse huishoudens Air Miles. Maar wat doen we er mee. Bij mij is het een van de stukjes plastic in de beurs. Ik ben me totaal niet bewust van het feit hoeveel punten ik heb en wat ik er mee kan doen. En soms moet je ook nog een aardig bedrag bij betalen alvorens je een geschenk in huis krijg.
Kortom, het is in mijn optiek gedoe. En je betaalt er zelf voor. Heb je wel eens goed opgelet wat een liter benzine kost bij de Shell Express pompen (zonder Airmiles) en de gewone Shell tankstations (met Airmiles). Kortom, Airmiles is een sigaar uit eigen doos.

Spaar lekker verder met z’n allen of gooi met z’n allen de Air Miles kaart de deur uit en vraag om korting!

13 thoughts on “Is de Air Miles-gekte voorbij?”

Hans 16 jaar ago

Ik gebruik de airmiles om 1 of 2 keer per jaar met z’n allen naar een pretpark te gaan. Dat scheelt dan best veel geld. Ook voor een korte vakantie heb ik ze wel eens ingewisseld. Leuk meegenomen toch?

Rosanne 16 jaar ago

Ik heb nooit een air-miles spaarpas aangevraagd, omdat dit systeem is gelanceerd jaren voordat ik mij met mijn koopkracht op de consumentenmarkt begaf.

Vaak wanneer ik air-miles ‘aanbiedingen’ zie staan, zijn de prijzen bij inlevering van zoveel duizend airmiles nadrukkelijk weergegeven, waardoor ik alleen maar teleurgesteld ben als ik zie dat je airmiles nodig hebt om het betreffende product tegen die voordelige prijs aan te schaffen.

Dit is voor mij overigens nog geen reden om die pas wél aan te schaffen.

Lijkt mij dus inderdaad een gedane zaak, althans voor de ‘starter’, of er moet een nieuwe campagne worden gelanceerd om de airmiles weer onder de aandacht te brengen. Met misschien een leuke aanbieding als lokkertje??

Suzanne Goeman 16 jaar ago

Hee Robert,

Ik ben blij dat ook goede doelen hebben ontdekt dat mensen hun airmiles niet uitgeven. Ik spaar nu Airmiles voor de Dierenbescherming of de WSPA (ook voor dieren). Daar vind ik het nog wel de moeite voor. Anders geef ik ze inderdaad toch niet uit.

robert 16 jaar ago

hi Suzanne,
Het lastige van dit soort zaken is…..hoe weet je zeker dat ze het overmaken?

alle goeds,

Robert

Mark 16 jaar ago

Wij gebruiken het voor kortingen op kleine producten, een fles chamapgne of entreekaartjes van pretparken zoals Hans.
Volgens mij is het concept wel op zijn retour gegeven het feit dat de deelnemende bedrijven het aantal te verkrijgen Airmiles verlaagd heeft.

Maas 14 jaar ago

L.S.,

De waarde van de airmiles stelt niks voor!
Shell is de duurste autobrandstofleverancier.
ABN/AMRO bank keert veel te weinig rente uit op de spaarrekeningen,
Albert Heyn is een van de duurste supermarkten.
Zo kan ik nog wel even doorgaan.
Bij Shell, ABN/AMRO en Albert Heyn besteed ik mijn geld dus niet meer!
Wat echter de kroon spant, zijn de prijzen(met of zonder bijbetaling) die de airmiles organisatie voor de artikelen durft te vragen die als geschenken rechtstreeks bij airmiles kunnen worden besteld. Ten opzichte van de gangbare winkelprijzen liggen ze soms wel 50 tot 100% hoger!
En ik nog airmiles sparen? Bekijk het even!
Zo, dat lucht op!

Overigens nog een prettige dag gewenst.

C. Maas

Bernd Schoemaker 14 jaar ago

Je kunt je airmiles ook doneren aan Stichting AAP en voor hun airmiles sparen. http://www.stichtingaap.nl

martin 13 jaar ago

je kunt met ze alle wel zeuren en mopperen
maar ik vind het ideal ook is in utrecht bij de nederlandse munt museum een airmiles winkel

daar ken je dan ook voor aantal punten gratis een product mee nemen of ook punten en geld ligt er aan wat je wil

koop je vaak bij ah is het wel handig ja

zijn wel niet veel punten maar ja ik rijd ook met de vrachtwagen en wij mogen daar tanken van de baas dan kom ik al gauw op een 200 punten per tank beurt

schuttevaer 13 jaar ago

ik ging vanmiddag 17 november even naar de airmileswinkel in utrecht. helaas was hij verdwenen pand staat te huur. waar is deze winkel naar toe ? ik was niet de enige gelukkig

Jolanda 13 jaar ago

Vanaf heden spaar ik niet meer. Ik ontving namelijk wederom een zeer klantonvriendelijke brief dat mijn spaartegoed me wordt ontnomen als er binnen afzienbare tijd geen transactie plaatsvindt. En dat terwijl ik eerder al heb aangegeven wel graag airmiles te willen sparen. Laten ze mijn gehele spaartegoed maar in hun reet steken.

Otto 13 jaar ago

Helemaal mee eens, Het lijkt fantastisch om iets gratis te krijgen, maar je hebt er al voor betaald doordat de prijzen verhoogd zijn. En dan heeft Esso net mijn zuur gespaarde punten ingepikt, omdat ik te laat ben met het laten overzetten naar een nieuwe kaart. Pure diefstal door Esso en ik roep dan ook heel Nederland op om geen Esso meer te tanken! Maar mijn oproep gaat verder. Zijn er winkels, waar geen acties worden georganiseerd? Winkels waar geen zegeltjes zijn te krijgen? Ik roep op om voortaan bij die winkels te kopen. Wie weet er een paar te noemen? Eerlijke winkels? Ik hoop dat het toch nog een lange lijst wordt …

marga 12 jaar ago

Dit zijn voor een prijsbewust persoon onnodige spaaracties,hetzelfde geld voor rentepunten.voor beide geld een bijbetaling,die soms nog meer is als het artikel in de winkel.ONZINNIG DUS.Men zou meer gebaadt zijn met een gratis artikel,dat de spaarwoede naar mijn mening bevorderd

Mariëtte 11 jaar ago

Sinds een tijdje spaar ik voor Stichting Aap en hoop ik dat andere mensen dit ook gaan doen. Ik ga een advertentie van Stichting Aap voor mijn raam hangen.
Het is immers een kleine moeite om je Bonuskaart en je Airmaileskaart aan te bieden aan de kassa?! Een druppel op een gloeiende plaat is altijd beter dan geen druppel.
Altijd positief denken!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *