Is Noordwijk aan Zee de beste badplaats van Nederland?

 De Nederlandse kustplaatsen hebben het niet: sfeer, gezelligheid en vriendelijke mensen. Neem een Zandvoort. Een betonnen stadje vol met friettentjes, hamburgerketens en plastic vertier. Of Scheveningen. Aldaar tref je de Sjonnies en Anita’s op een zondagmiddag. Er lopen mensen in trainingspakken verveelt heen en weer. De horeca heeft een negatieve uitstraling en dikke Duitsers maken de triestheid compleet in de badplaats van Den Haag. Positieve uitzondering is Noordwijk aan Zee. Afgelopen weekend heb ik aan deze kustplaats mogen ruiken. En eerlijk is eerlijk is, ik vind het de beste badplaats van Nederland

 Palace Hotel en meer…

Ik verbleef het afgelopen weekend in het Palace Hotel in Noordwijk. Aanbevelenswaardig. Een vijfsterren hotel zonder al te veel poeha. Gewoon stijlvol en betaalbaar. Je voelt je daar echt nog gast. En als service kenner bekijk ik alles kritisch, maar ik  ben een en al lof over de staf van het hotel. (http://www.palacehotel.nl/)

Een heerlijk strandpaviljoen vind je op het strand ter hoogte van het Oranje hotel:

J. van Roon (http://www.strandjvanroon.nl/). Aardige mensen die je bedienen alsof je er al jaren komt. Betaalbare prijzen. Portie bitterballen Euro 3,50, glas witte wijn Euro 2,00. En langs de koningin Wilhelmina Boulevard wemelt het van de leuke kleine eetcafé’s en andere eetgelegenheden. Overal is het goed vertoeven. De bediening is overal uitstekend. Het lijkt wel of alle winkeliers en horeca uitbaters met elkaar af hebben gesproken dat ze uitmuntende service aan toeristen en andere bezoekers willen verlenen. Het is ze gelukt.

Wie heeft andere ervaringen?

 

9 thoughts on “Is Noordwijk aan Zee de beste badplaats van Nederland?”

Paul van Oostende 16 jaar ago

Beste Robert,

Helemaal mee eens met je artikel. Ik kom er zelf al jaren en als ik het vergelijk met andere plaatsen aan de kust dan is Noordwijk absoluut een parel aan onze kust.

De badplaats met nog allure, leuke winkels, prima horeca en waanzinnige stranden én dito boulevard.

Yep 16 jaar ago

Ben het er niet mee eens. Vind Noordwijk echt helemaal niks aan. De pier van IJmuiden is nog leuker. De leukste badplaats vind ik Katwijk. Een plaatsje zonder poeha, gemoedelijk, waar het gewoon gezellig druk is. Een boulevard zonder dure hotels, met gewoon uitzicht op zee. Noordwijk is veel te modain en zit vol duitse toeristen. Gewoon een toeristenplaatsje.

Madeleine van de Wouw 16 jaar ago

Robert, ik heb dezelfde ervaringen. Ben ook in Noordwijk geweest, nog niet zo lang geleden, en vond het een zeer prettige plaats.

Karelknetter 16 jaar ago

Ik heb vorig jaar zomer ten tijde van de hittegolf een week in Noordwijk doorgebracht. Tenminste overnachten was in Noordwijkerhout (NH-Hotel). En ik kan zeggen dat Noordwijk met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Wat een heerlijke badplaats. Gezellig druk, veel verschillende eetgelegeheden, veel diverse toeristen. Top!

duinkonijn 16 jaar ago

Het is waar dat Noordwijk nog een beetje gunstig afsteekt bij Zandvoort en Scheveningen. In Schevingen bijvoorbeeld wil je na een bezoek aan het fraaie Museum Beelden aan Zee, maar één ding: wegwezen. Het Kurhaus is een ordinaire kermistent geworden, de pier is al even afschuwelijk. Waarom kunnen wij Nederlanders niet wat de Engelsen wel hebben gekund (zie Blackpool, Brighton, Great Yarmouth, Eastbourne etc): schitterende badplaatsarchitectuur en bijbehorende sfeer bewaren? Die hadden wij immers ook, ooit.
En wat Noordwijk betreft: wie, zoals ik, het Noordwijk van de jaren vijftig en zestig heeft gekend, walgt ook daar van al die smakeloze en middelmatige appartementenrotsen met rookglas, om van het proleterige Huis ter Duin maar niet te spreken. (Toen wij er nog logeerden liep je er onbekommerd in en uit, nu is het een soort Guantanamo Bay geworden). Misschien komt het wel omdat Zandvoort en Noordwijk, anders dan Brighton en Blackpool, kleine plaatsjes zijn die door de lokale middenstand, de VVD enz. geregeerd worden. Voor die mensen telt alleen het rinkelen van de kassa van de patattent: verder zijn ze gespeend zijn van enige smaak of historisch besef.
Maar ik moet toegeven: alleen op de Noordwijkse boulevard kun je, zelfs op een zonnige dag, nog een beetje rustig rondbanjeren en ervaren hoe mooi het ruisen van de zee is. Je kunt er zelfs je auto kwijt. Schande eigenlijk, maar wel prettig.

Duindam 15 jaar ago

Noordwijk heeft als enige een hotel direkt aan het strand met een buitenterras ,dit vind je nergens in Nederland ,Belgie en Frankrijk.Dit hotel heeft ook vijf sterren.

Imthorn 15 jaar ago

Hoi Robert,
Jij ervaart de badplaats Noordwijk zoals hij nu is geworden, echter hij had veel beter kunnen zijn.
Ik schrijf dit niet alleen uit nostalgie maar ook omdat ik vind dat er uit  financieel en zakelijk oogpunt een veel betere en echtere badplaats Noordwijk had kunnen zijn.
 
Het is al zo vaak gezegd, de paralel boulevard en de betonnen appartementen complexen die de oude hotels, de originele dorpskern en villa’s hebben vervangen, waren de doodsteek voor de goede smaak. 
Het moest allemaal wijken voor het grote geld, via vvd en cda gemeenteraden en vastgoed maffia.
Het bizarre is, dat je nu af en toe uit die hoek geluiden van spijt schijnt te horen . 
Naar mijn idee had het opknappen en het aanpassen van interieur en sanitair van de oude hotels zoals bvb.
hotel Hollander, Seinpost, Hoek, Noordzee etc.,
een veel betere oplossing geweest, nl daardoor zou het behoud van goede smaak,sfeer, stijl en sjiek zijn behouden. 
Ook het verwoesten van de Hoofdstraat, eens een echte
dorpsstraat met Linden, woonhuizen en winkeltjes.
Nu een domein van Blokker, Hema en rijen zaken
die je ook in elke willekeurige stad kan vinden is een
miskleun van jewelste. 
Niets is meer origineel, waardoor een badplaats zich een zekere allure zou kunnen aanmeten.

Noordwijk zou dan op dit moment naar mijn idee een
bijzondere plaats aan de kust zijn geworden, met een
echte badplaats sfeer.
Jammer van al die gemiste kansen.
De mensen die van Benidorm houden kunnen
nu in Noordwijk terecht.

Een oud Noordwijker

Enno 15 jaar ago

Noordwijk gaat nog wel, maar na jaren in Engeland geweest te zijn (Worthing, Eastbourne) ontdek je plotseling het authentieke en bedrijvige plaatsje West Terschelling. Een originele zeehaven waar ’s morgens vroeg de garnalenbootjes binnenlopen. Ik wist niet dat zoiets moois nog bestond. Op 5 minuten lopen naar het westen ook nog eens een prachtig natuurgebied.
Vooral in het voor- en najaar is het er geweldig toeven.

De Haas 13 jaar ago

Ben 73 jaar en hier in noordwijk geboren,je moest is weten hoe noordwijk verkwanselt is aan de middenstand.Ik zal er maar  niet verder op in gaan,want ik kan er wel een boek over schrijven.
noordwijk 2010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *