KLM; een gegeven paard moet men in de bek kijken.

Of volgens oud en blauw Hollands gebruik; ‘tegenover geschenken moet men niet kritisch zijn’. Marketeers, wat is beter; ‘een klant belonen en de beloning later weer afpakken’ of eenvoudigweg niet belonen? KLM, je moet de kat niet op het spek binden.U bent er allemaal ingetrapt; de KLM Flying Blue frequent flyer miles, de Rentepunten van de Postbank, Hilton Hhonors, de Airmiles etc. Mooie beloften van grote merken met allerlei beoogde consumenten voordelen.

Zo’n 5 tot 7 jaar geleden waren er veel vliegtuigmaatschappijen met allemaal een eigen frequent flyer programma’s. De consolidatie in luchtvaart en hotel industrie leidde tot minder programma’s en meer spaar mogelijkheden. Dit was prettig voor de consument. In die periode ging de miles aanbieders ook over tot levenslange punten kredieten. Het werd immers online goedkoper om de punten te managen en er bestond het besef dat eerst geven en later weer afnemen van consumenten geen goed marketing instrument is. Per 1 april 2009, zijn de KLM miles niet meer onbeperkt geldig. KLM bouwt zo een extra motivatie in om wederom te vliegen met de zwaan. Als u niet vliegt binnen 20 maanden na de laatste vlucht, vervallen er miles. Het woord ‘motivatie’ is niet hoe de consument het percipieert. Afpakken, valse beloftes, ‘blij maken met een dode mus’ zijn wellicht beter kwalificaties.

Alle programma’s hebben de bekende black-out dates (Google gespecificeerd zoeken; 552.000 hits). Dit zijn dagen waarop u graag zou willen vliegen of van een hotelverblijf willen genieten met uw miles als betaling. Maar dan kan het even niet. Vaak moet men uren zoeken en passen en meten om gespaarde punten in cadeau ticket of voucher om te zetten. Hilton HHonors spant de kroon en biedt nu via KLM double miles aan bij verblijf in het Hilton. Wat blijkt nu na boeking en verblijf, de punten kunnen alleen worden gespaard in enkele Hilton Hotels (de kleine lettertjes). Weer een consumenten teleurstelling.

Als u, als merk verantwoordelijke, uw klanten wilt belonen; beloon ze dan echt en zij zullen u belonen door terugkerende zaken of door mond tot mond reclame. Laat uw klanten uw gegeven paard niet in de bek hoeven kijken.

Door Christian ter Maat; Directeur Carevolution; organisatie & managementadvies. Ook gevraagd als: management, marketing, motivatie & inspiratie spreker en aangesloten bij Speakers Academy. Voorbeeld titels van zijn presentaties: ‘Bureaucratie; bevrijd uw organisatie van hinderlijke regels.’ en ‘Van klantgerichtheid naar service kwaliteit naar klanttevredenheid.’ en ‘Kredietcrisis Krijgskunsten’.


© Copyright 2008 Carevolution

 

5 thoughts on “KLM; een gegeven paard moet men in de bek kijken.”

Richard den Dulk 15 jaar ago

Goed stuk Christian! Normaal probeer ik te reageren met als insteek: hoe zit het aan de andere kant!  Maar in dit geval kunnen we wel stellen dat veel ondernemingen zoals ook de KLM niet echt netjes omgaat met haar klanten.

Natuurlijk is er een crisis en natuurlijk moet er beknibbeld worden maar niet over onze rug!  Het stomste wat je nu als ondernemer kunt doen is die broodnodige klant wegpesten.

Jaren geleden ben ik in het concept Airmiles getuind. Prachtig totdat je gaat berekenen wat je nou eigenlijk betaald hebt voor dat koffiezetautomaat of kaartjes voor de Efteling.

Ik spaar nergens meer en wil ook niets te maken hebben met spaarpunten, zegels, miles en al die andere zaken. Daarnaast weten we allemaal dat al die bedrijven “iets weggeven” in ruil voor onze gegevens. Zo doet Albert Heijn mee aan de prijzenoorlog met scherpe bonuskortingen. Let wel: alleen te verkrijgen met een bonuskaart. Dus wat AH zegt is dat u zonder kaart niet mee mag doen. Slim in deze tijd!

Nee, de ondernemer die wél iets durft weg te geven zónder er wat voor terug te willen,  gaat de crisis winnen. De échte loyaliteit wordt dit jaar gewonnen in die hoek dames en heren!

Walther 15 jaar ago

Ooit geprobeerd van je punten af te komen? Hopeloos… op zondagmiddag naar Stockholm gaat nog net. Maar verder lukt niks. En dan nu plannen om die puntjes at te pakken? Slecht idee!

spa 15 jaar ago

spaar airmiles!!!

Voorheen was het mogelijk om een vlucht te boeken met louter airmiles. B.v. retour Chicago voor 50.000 miles. Nergens te vinden hoe dat moet worden geboekt en of dit nog mogelijk is. Kan met airmiles een “up-grading” worden geboekt?

KLM; een blauwe zwaan zakt niet drie keer door het ijs. 13 jaar ago

[…] week was het wederom het verhaal van de zwaan die de winter trek heeft gemist. KLM, Schiphol, Prorail, de NS, winterbanden, weer- en verkeersalarmen; niets leek te werken in […]

Ryanair stuurt vakbond van TAP Air Portugal rode rozen. 13 jaar ago

[…] de witte (KLM) zwanen die de trap van een Easyjet-toestel oplopen en tegen elkaar zeggen dat je voor dat geld […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *