Huizenmarkt-recessie slaat toe in Nederland

Vastgoedmakelaars, banken, verzekeraars en de consument krijgen het benauwd. Verkoopcijfers van huizen dalen, het aanbod neemt toe, de vraag neemt af en van overmaat tot ramp dwaalt het hypotheekcrisis-spook ook in Nederland rond. Alleen al in Amsterdam daalden de prijzen met 12% in het eerste kwartaal van 2008.

 

De woordvoerders van de Nederlandse Makelaars Vereniging verzachten deze dramatische daling. Ze spreken van: “een tijdelijke afkoeling van de markt”. Alleen de Nederlandse consument is niet gek. Iedereen weet dat de huizenprijzen niet kunnen stijgen tot het oneindige.  Vijf miljoen onverkochte huizen in Amerika: ook gevaar voor ons?Nog steeds berichten de media over de debacle op de Amerikaanse hypotheekmarkt. Op dit moment telt Amerika vijf miljoen onverkochte huizen. Vraag: is alleen de huizenmarkt in Amerika verziekt? Het ziet er uit van niet. Nederland werd gisteren opgeschrikt door het bericht van het IMF (internationaal monetair fonds). Volgens het IMF is de huizenmarkt in ons landje zwaar overgewaardeerd. De hypotheekschulden in ons land en in Denemarken zijn het hoogst in de wereld! Dat maakt Nederland kwetsbaar voor een daling van de huizenprijzen. De hamvraag is: wie is hier verantwoordelijk voor?  Minister Bos van financiën vindt de berichten van het IMF te somber (bron: FD 10 april 2008). De tijd zal het leren.  

2 thoughts on “Huizenmarkt-recessie slaat toe in Nederland”

Peter 15 jaar ago

Laat me niet lachen, de huizen binnen de ring van Amsterdam gaan nog als broodjes en er wordt gewoon overboden.

Johan 15 jaar ago

Naar mijn idee gaat de hele huizenmarkt op zijn kop. 18 jaar lang is alles omhooggepraat, toen de euro kwam is alles bijna verdubbeld ook de huizenprijs, waarna het omhoogpraten van deze prijzen gewoon verder is gegaan.

Veel mensen hebben zich gek laten maken, hebben de overwaarde opgenomen (dat is het grootste probleem)
met die overwaarde was het heel normaal een auto en caravan te kopen, of te beleggen, van dat laatse kennen we het resutaat.

Het kon niet op, banken gaven wel to 8 keer het jaarinkomen, niet normaal.
Huizenverkopers en banken zouden zich dood moeten schamen, om mensen zich zo diep in de schulden te laten steken.

Daarna is er nog een paar jaar de hit geweest om een doorlopend kredietje te nemen met wat overwaarde uit het huis, 10.000 overwaarde had iedereen wel.

Al met al moet dat allemaal worden terugbetaald, heel veel mensen zitten hierdoor moeilijk.

Het is gewoon afgelopen met het op de "pof leven"
Terug naar normale prijzen, anders zit er niet in.
Lees dit over een jaartje nog eens al een rijtjeshuis weg gaat voor 130.0000 euro………..

O ja mijn persoonlijke situatie is: Huurhuisje, geen leningen of hypotheek, auto van 10 jaar oud.
Het BKR kent mij niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *