Nederlandse douane: anti service organisatie

U kent ze wel. Saaie mannen in grijze uniformen. Ze hangen wat rond op onze nationale luchthaven. Kijken sloom uit de ogen maar zijn toch op hun hoede. Douanemensen. Met name op Schiphol zie je ze vaak wat verveeld bij de uitgang van de terminal staan/hangen. En ja hoor…als ze je tuk hebben, mag je je hele koffer opendoen voor een extra flesje parfum. En dan krijg je ook nog een boete. Buhhhhh. Maar het is een vak. (Alleen schaam je je rot als je op een verjaardagfeest moet zeggen dat je bij de douna werkt 😉

Hoezo service….het zijn rijksambtenaren
Alleen van service hebben ze bij de douane nog nooit gehoord. Laat ik een voorbeeld geven uit het bedrijfsleven. In oktober bestelden wij via een tussenpersoon een partij elektronica in China. De elektronische hebbedingen bestelden wij ruim op tijd in het Verre Oosten. En ja hoor…op tijd kwam de zending aan op Schiphol. Afgelopen zondag kwamen de containers met elektronica snufjes uit het vliegtuig en stonden ze op Schiphol op hun baasje te wachten. Maar nu komt het. De douane werkt niet op zondag…en op maandag mag je ze pas na half tien wakker bellen. Omdat de electronisch gadgets gebruikt worden als kerstgeschenk ging onze tussenpersoon even bellen met douane. Alleen de douanemensen wilden absoluut niet snel meewerken om de spullen snel in te klaren. Ze missen nog een stempeltje hier en een handtekening daar. En oh ja er is ook nog een nieuw wetje dat zegt…..Nu vier dagen later zijn wij nog geen stap verder. En met een beetje tegenwind lopen nu 1.300 medewerkers hun kerstgeschenk mis. En alleen omdat de douaniers zich zeer strikt aan de regels houden. In andere landen lachen ze om onze grijze held op sokken mannen van de douane.Onze mensen zijn Roomser dan de paus en doen alles precies zoals de EU of de regering voorschrijft en daar kan geen milimeter van worden afgeweken. Douanemenen raken volgens mij nimmer overspannen. Ze lopen over van de ATV dagen en op werkdagen laten ze alles om vijf uur alles uit de handen vallen. Van overwerken hebben ze nog nooit gehoord. En van winst maken of zakendoen hebben ze nog nooit iets gehoord.

Kortom, de douane is niet voor het bedrijfsleven maar vooral tegen. En een advies: laten ze eens de moed hebben om mij te bellen, dan geef ik ze een lesje in dienstverlening of gewoon service verlenen want daar worden ze voor betaald door u en ik.

2 thoughts on “Nederlandse douane: anti service organisatie”

Ben 15 jaar ago

Wat een onzin verhaal staat hierboven toch geschreven.

De Douane werkt 24u, 7dagen in de week en 365 dagen per jaar. Informeer eerst eens goed voordat je zo’n onzin ….of zal ik zeggen onwaar …verhaal de wereld in brengt.

Zou het kunnen zijn dat de rechten van de mp3 functionaliteit, waarop octrooirechten rusten, niet waren afgedragen aan Sisvel? Zou dat de reden kunnen zijn, of misschien de douanedeclarant, die niks, maar dan ook niks met de Douane te maken heeft, andere werktijden had?

robert 15 jaar ago

Volgens mij werkt Ben bij de douane 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *