Supermarktketen Deen zet biologisch eten buitenspel

 Uit alle macht probeer ik de laatste maanden op een gezonde en verantwoorde wijze mijn voedsel in te kopen, te bereiden en er uiteraard  van te smullen. Als groentje in de biologische wereld probeer ik mijn weg te vinden. Met vallen en opstaan ontdek ik waar je lekkere –  eerlijke – spullen kunt kopen. Niet gemakkelijk als je in Purmerend woont. Aldaar is het bewust zijn om gezonder en beter te gaan eten nog  niet echt ingeburgerd. Heel wat anders dan in Amsterdam. In onze  hoofdstad kun je gemakkelijk je eco boodschappen doen. Ik ben door de  week aangewezen op de supermarkten in Purmerend en Landsmeer. Regelmatig ga ik naar Deen. Een echt Noord-Hollands familiebedrijf met een stevige supermarktpositie boven de grens van Amsterdam. Laat ik u virtueel meenemen in de winkel van Deen. Op de  groentenafdeling moet je goed speuren naar biologische producten. Een  beetje verstopt vind je uiteindelijk de basis op het terrein van groenten. Peperduur maar dat is niet uniek. Alle supermarkten in Nederland vragen de hoofdprijs voor goede eco producten. Gaan wij naar de vlees- en kipafdeling dan moet je echt je loep meenemen om eerlijk vlees te vinden. Er is geen aparte sectie, het vlees – verpakt in  groene doosjes – ziet er niet echt fris uit. Niet verleidelijk. AH  is er naar mijn mening beter in om bio vleesproducten aantrekkelijk te  presenteren. Terug naar de zoektocht bij Deen naar het vlees dat het daglicht kan verdragen. Her en der vind ik een paar tartaartjes, een karbonaad af en toe een biefstukje en dat is het wel zo’n beetje.  Sinds kort kijk ik – op advies van Ralph Moorman (lifestyle coach en > voedingsmiddelentechnoloog) ook op de etiketten van de producten die  ik koop.

Ik viel van mijn stoel toen ik de verpakking las van de  biologische tartaartje van Deen. Het stukje vlees bevat antioxidant  E300. Wat moet dat in bio-vlees? Ook de gesneden vleeswaren van Deen bevatten rare stofjes die niet in biologisch vlees thuishoren. Zo  bevat de biologische achterham van Deen: dextrose, E301,  conserveermiddel E250. Biologisch kipfilet bevat 80% kippenvlees. En die andere 20% wat is dat?  Ik vind het ronduit een aanfluiting dat een grote supermarktketen  biologische producten zo weinig serieus neemt.

Nee, ik ben bang dat  Deen voorlopig buitenspel staat als het gaat om eerlijk en duurzaam eten en drinken.

9 thoughts on “Supermarktketen Deen zet biologisch eten buitenspel”

Fleur 12 jaar ago

Dan ga je toch lekker naar Albert Heijn.
Wat een PR praatje!
Word je door Albert Heijn betaald?

Henk Postmus 12 jaar ago

Ai, dat is balen, komen er zomaar E-nummers én dextrose voor in biologische producten. Dat klinkt gevaarlijk!!!!!

Wanneer je even de moeite neemt om uit te zoeken wat wat is, zul je het volgende zien:
E300 is Ascorbinezuur, ofwel Vitamine C
E301 is Natriumascorbaat, ofwel: een variant van Vitamine C (een zeer veilige variant).
E250 is natriumnitriet, een natuurlijk zout dat voorkomt dat de botulinebacterie groeit.
Dextrose is de natuurlijke vorm van druivensuiker (glucose).  Een stof die in vrijwel alle fruitsoorten gewoon voorkomt.

Het is nu eenmaal zo dat er iets aan vlees (en ook andere versproducten) gedaan moet worden om te voorkomen dat ze snel bederven. Dan kun je dat maar beter doen.

Raar dat, wanneer je de moeite neemt om biologisch te willen eten, het kennelijk te veel moeite is om uit te zoeken wat wat is.

frenk 12 jaar ago

ik ben van mening dat je niets moet toevoegen aan eten. Puur is n.m.i. het beste dat een mens kan eten. Laat vlees bederven als het oud is, laat brood keihard worden als het oud is. Maar ga niet lopen klooien met eten…en nu jij Henk!

Floris 12 jaar ago

Dee heeft al een slechte reputatie wat  de kwaliteit van de groente betreft.

Robert Kroon 12 jaar ago

DEEN koketeert met het WNF maar op de winkelvloer van deze supermarkt zie ik geen enkele bijdrage aan een beter milieu.

Real Health 12 jaar ago

Beste Frenk,

In Purmerend zijn er toch best wel wat Biologische winkels als je buiten de supermarkt je boodschappen doet. Op het Wormerplein zit een heel goed biologisch winkeltje, waar ze bijna alles hebben: groente, fruit, thee, gezondheid, (fris-)dranken, olieen, brood, kaas, melk, graan, spaghetti, chocola, cake, chips etc. Alleen niet zo veel vlees, maar maak even een uitstapje naar de Beemster en je vindt daar een biologische-dynamische boederij (Sonnevanck), met heerlijk eigen vlees. Beetje groente en fruit en brood verkopen ze ook.
Verder kun je in de beemster ook nog terecht voor rauwe melk, een kaas van rauwe melk, net als boter en yoghurt (Kaasboederij Groot). Rondje beemster is nog leuk om te maken ook. (Auto is natuurlijk wel makkelijk)

Er is zat, als je echt wilt. Maar van de supermarkten moet je het idd niet hebben. : )
Succes!

Pieter 12 jaar ago

Het vlees van AH is niet lekker Frenk, wat voor etiket ze daar ook opplakken.
Ik denk dat Deen te weinig omzet maakt om veel biologische produkten te verkopen. En misschien kijken Westfriezen wat langer de kat uit de boom. Die willen wel voor kwaliteit betalen maar niet voor mooie stickertjes.
Bij de Vomar heb ik eens wat van Bioorganic gekocht, ik vond het niet lekker. Vraag mij ook af of het allemaal wel biologisch is. Koop sind kort wel eens biologische groenten bij een boer, dat is toch hele andere koek.
Ik vind jouw verhaal erg ongeloofwaardig. Als je echt biologisch wil kopen dan moet je niet naar de grote ketens gaan. Dat weet jij ook.

Iris 12 jaar ago

In reactie op Henk Postmus: toch frapant dat daar dan niet bijstaat dat het van biologische oorsprong is, E250 wordt namelijk ook met grote regelmaat synthetisch geproduceerd….. je weet dus niet of het daadwerkelijk natuurlijk is.

Corine 12 jaar ago

Bio groentes kun je natuurlijk op dinsdag ook op de markt kopen. Een grote kraam stampvol groentes, fruit en kruiden. Ze staan tussen museum en stadhuis.
Kun je trouwens ook ergens in Purmerend biologisch uit eten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *