Uit eten en bepaal zelf hoeveel je betaalt

 Genieten van een volledige maaltijd in een restaurant zonder een cent op zak. In de Verenigde Staten bestaan enkele restaurants waar je zelf bepaalt hoeveel je betaalt. Ook Nederland kent vergelijkbare eetgelegenheden: de zogenaamde ‘Happetarias”

 
Eten voor een appel en een ei
Een restaurant waar je zelf mag bepalen hoeveel je betaalt. Het bestaat! Sinds oktober 2006 is in Denver het Same-cafe geopend. De naam is een afkorting van So All Might Eat’ (zodat iedereen kan eten). Het idee voor Same ontstond na kennismaking met het One World Cafe in Salt Lake City. Het restaurant ontvangt elke dag tussen de 150 en 200 gasten. Aan de gasten die geen geld hebben, wordt gevraagd zich een uurtje in te zetten voor het restaurant. Zo kunnen deze mensen bijvoorbeeld meehelpen met afwassen (geen grap) of het schoonmaken van het pand. De filosofie van Same is dat iedereen zonder onderscheid naar draagkracht, een kans verdient gezond voedsel te een en waardig te worden behandeld. Gasten betalen het bedrag dat ze kunnen missen en mogen zelf een inschatting maken van de prijs van de maaltijd. Het restaurant moet het verder hebben van donaties van mensen die hun maaltijd met gemak kunnen betalen en zelfs iets extra’s er voor over hebben. Zo betaalde vorige week een gast in het Same cafe $50 voor een kopje soep.

 
Hollandse hap voor weinig
Ook Nederland kent vergelijkbare initiatieven de zogenaamde  ‘Happetarias’. Dat zijn tijdelijke restaurants die door Christelijke studentenverenigingen worden geleid. De gasten betalen een basisprijs voor de maaltijden maar kunnen zelf bepalen welk bedrag ze  – boven op het basisbedrag – willen afrekenen. Dat geld gaat naar verschillende goede doelen. Zo heeft elke maaltijd een prettige bijsmaak. 😉

1 thought on “Uit eten en bepaal zelf hoeveel je betaalt”

stamppot 15 jaar ago

Een geweldig initiatief. Ik vraag me alleen af of mensen echte meer betalen dan de basisprijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *