Voor wijn ga je naar Gall & Gall of naar een wijnspeciaalzaak

Herken je dit tafereel? Je rijdt met je supermarktkarretje door de super, arriveert bij het wijnvak en denkt: ‘Tja welke fles moet ik nemen?’ Veel mensen gaan dan af op mooie etiketten, een aantrekkelijke prijs of een fles die ze al vaker hebben genomen. Echte wijnkennis ontbreekt bij veel mensen. Ik behoor ook tot de categorie liefhebber maar niet tot kenner. Voorheen was wijn kopen voor mij een soort Russisch roulette. Soms heb je geluk en soms pech met een fles wijn. Langzaam zijn mijn wijnluiken open gegaan. Ik ben me er een beetje gaan verdiepen. Ben een keer bij een echte wijnwinkel naar binnengestapt en heb de tijd genomen om me goed te laten adviseren en de tijd te nemen om een mooie fles te kopen. En ik kan je zeggen, dat ik een stuk gelukkiger word van een goede fles wijn dan twee matige flessen. Kwaliteit in plaats van kwantiteit. 

Beroepshalve ben ik in contact gekomen met een wijnspeciaalzaak. Een aardige wijnclub met kundige (aardige) mensen. Toen ik deze zomer aangaf in de winkel dat ik naar Italië zou afreizen en ik graag een wijngaard zou willen bezoeken in de buurt van Verona, trokken de mensen van de wijnspecialist alle registers open. Meteen ondernamen ze actie. En binnen een dag kreeg ik een vriendelijke email van de relatiemanager van de wijnzaak dat ik welkom was bij de familie Allegrini, in de nabijheid van Verona.

 

 

Allegrini een bron van gastvrijheid en liefde voor wijn.

Zo gezegd zo gedaan. Wij gingen op de afgesproken dag – tijdens onze vakantie in Italië – naar de wijnboerderij van de familie Allegrini. Aldaar werden wij opgevangen door Sylvia Allegrini. Een op en top Italiaanse met zonnebril in het haar. Ze nodigde ons uit om plaats te nemen in haar BMW X5 en wij werden als prins en prinses rondgereden over de landgoederen van de familie Allegrini. Wat ons opviel is met hoeveel zorg en aandacht er wijn wordt verbouwd met respect voor de natuur en de – culturele – omgeving. Kosten nog moeite werden gespaard om ons als gast op ons gemak te stellen en ons echt gastvrij alles te laten zien, waaronder een prachtige middeleeuwse villa. De villa werd een aantal jaren geleden aangekocht en helemaal in ere hersteld door de familie. Het droomgebouw staat midden in hun wijndomein. De tante van Sylvia kwam ons ook nog even de hand schudden. Speciaal voor ons was ze naar het – in oorsprong – buitenverblijf gereden en bood ons spontaan een lunch aan in het hoofdgebouw van Allegrini. Na een rondleiding van dik een uur, werden wij geleid naar de lunchroom.  In een mooie koele ruimte, buiten was het zo’n 33 graden, stond een prachtige tafel gedekt. Het beeld paste precies in zo’n droomcommercial van Bertolli. Een echte Italiaanse lange tafel, veel gezelligheid en lekker eten. De flessen wijn werden ontkurkt; er werd geroken, geproefd en genoten. Na afloop van de goddelijke lunch werden wij ook nog getrakteerd op een wijnproeverij. In de belendende winkel nog een paar verrukkelijke flessen wijn gekocht tegen fikse korting en daarna uitgezwaaid door de familie. La dolce vita. Het mooie is dat ik nu ambassadeur ben voor het leven van Allegrini en natuurlijk ook een beetje van de Gouden Ton want daar begon de gastvrijheid van de fles wijn en een mooi verhaal.

Meer info: www.allegrini.it

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Ben Menting
De Supermarktwijngids helpt je ook aan de goede wijnen
Rik Monteban
Tja, die passie en betrokkenheid bij "La Dolce Vita" vindt je sowieso op onversneden wijze in Italie. Goed van de gouden Ton om dat fenomeen kennelijk zo bereikbaar te maken voor geinteresseerden. Ik zal me er ook eens in verdiepen. Advies voor een goede fles krijg je bij Gall en Gall toch ook (probeer wel de bedrijfsleider te spreken).