Ziekenhuis Waterland (Purmerend) een verademing

Naarmate je ouder wordt, is de kans groot dat je naar het ziekenhuis moet. Niet prettig. Gelukkig hebben wij in Nederland een fantastische gezondheidszorg. En als je toch naar een ziekenhuis moet, kies dan een ziekenhuis waar je de beste medische hulp krijgt en waar het goed toeven is. Jaarlijks organiseert het opinieblad Elsevier een ziekenhuisonderzoek. In 2008 is de Sionsberg in Dokkum het beste ziekenhuis van Nederland. Het Tergooiziekenhuis Hilversum staat op de tweede plaats, het Tweesteden ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk is derde. Hekkesluiters zijn de IJsselmeer Ziekenhuizen in Lelystad, het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en De Tjongerschans in Heerenveen. Het onderzoek van Elsevier is gebaseerd op zeven pijlers, zoals medisch en verpleegkundig functioneren, omgang met de patiënt en samenwerking met huisartsen. Er wordt geoordeeld op 96 basis van criteria. Ondervraagd zijn huisartsen, specialisten, verpleegkundigen en bestuurders. Echter waarom is de consument, lees patiënt, niets gevraagd?

N=1 maar toch
Ik was al een tijdje niet in het ziekenhuis geweest. Goddank. Vandaag ging ik met lood in de schoenen naar het ziekenhuis in Purmerend. Tot mijn verbazing was het prachtig verbouwd. Een lichte entree en een ontvangst zoals je dat verwacht in een hotel. Het viel mij meteen op dat in de lobby een bord hing met aankomst en vertrektijden van het openbaar vervoer. Dus patiënten of bezoekers die aangewezen zijn op het openbaar vervoer  zien in oogopslag wanneer ze kunnen gaan reizen. Fantastisch. Net na de lobby staat een team van dames. Deze mensen vangen bezoekers die naar een polikliniek moeten op. Ze zijn een levende vraagbaak. Een uitkomst voor oudjes en oenen zoals ik.
In de wachtruimte hangt een digitaal infobord. Je leest daar of de wachttijden wel of niet uitlopen van de doktoren. Prettige korte films worden gedraaid. Een actuele lectuurbak nodigt je uit om een krantje of magazine te pakken en nu komt het…..er kwam een mobiele koffie- en theewagen langs: “ Wilt u iets drinken?” , vroeg een medewerkster van het ziekenhuis. Fantastisch. En nog gratis ook.
Euforisch ging ik naar buiten….ik was goedgekeurd door mijn dokter en mocht niet meer terugkomen. En blij van de goede zorg van dit kleinschalige ziekenhuis. Een verademing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *